srijeda, 23. listopada 2013.

Kava u bivšem kinu - Buddha bar

Na adresi Franje Tuđmana 13, 1920. godine niknulo je zdanje poznatije kao kino "Edison", a projektirano je od strane arhitekta Brune Bauera. Bauer je zamislio na pročelju zgrade skulpturu antičkog Atlasa kako na plećima nosi Zemlju i ime kina “Atlas” što i nije bila loša ideja. Međutim, dioničari – financijeri vjerojatno su zaobišli autorovu ideju, vjerojatno zbog skupe izvedbe te su se odlučili za ime kina po Thomasu Alvi Edisonu - američkom izumitelju.


Sa svojih 490 sjedala bilo je to i najveće kino u Hrvatskoj. Za tako mali grad to je izgledalo previše optimistično, no dvorana je desetljećima iz večeri u večer bila puna.
Mjesto u kojemu su Karlovčani svjedočili prvim "živim slikama" danas je prostor Buddha Bara, domaćina brojnih koncerata i društvenih događaja u Karlovcu. 



Jedna od najvećih terasa u gradu omiljeno je svratište građana u topla jutra dok su neposredna blizina parka i tobogan za djecu dodatna atrakcija za posjetitelje željne kave i druženja. 
 

Velik prostor nekadašnjeg kina danas je idealna lokacija za organizaciju koncerata, pa nas ne čudi što događanja subotom posjećuje veliki broj mladih. Glazba je moderna, s ciljem da se privuče mlađa publika.

U samom opisu objekta stoji; 

"Smješten u samom srcu grada na rubu povijesne karlovačke tvrđave u obliku šesterokrake zvijezde, Edison je danas višenamjenski kulturno-zabavni centar. U sklopu objekta prvorazredne arhitektonske vrijednosti nalazi se velika scena s balkonom, pozornicom, velikim ekranom i projekcijskom kabinom za održavanje različitih scenskih sadržaja. Tu je i prostrano predvorje na dvije etaže koje uključuje malu scenu, suvremeni ugostiteljski objekt i galerijski prostor. Za najmlađe, na raspolaganju je dječja igraonica, a u lijepom vremenu možete uživati na velikoj terasi okruženoj zelenilom karlovačke Promenade.
Edison u svako doba dana nudi nešto za vas, a detalje o programima redovito možete pronaći ovdje. Dobrodošli!"


- U gore navedeno smo se i sami uvjerili; osim povijesne, Edison danas ima i ugostiteljsku vrijednost kao ključan dio karlovačkog noćnog života i ritualnog ispijanja kave tijekom tjedna.





Poslužuje se Dan Caffe kava.
 

Facebook stranica Budha bara/Edisona

Nema komentara:

Objavi komentar