srijeda, 9. listopada 2013.

Pravilna priprema grčke kave kod kuće

Grčka kava naziv je za način pripreme kave koja je prisutna u gotovo svakom kućanstvu u Hrvatskoj i šire. Iako je svakodnevno pripremamo kod kuće, malo tko je svjestan da zapravo koristimo vlastite interpretacije izvornog recepta. U ovom vam postu donosimo tradicionalan način pripreme grčke kave u kojoj ćete uživati i vi i vaši ukućani.

Za 4 osobe:

4 dcl vode
2 žličice šećera
5 žličica mljevene kave

Ulijte vodu u džezvu, dodajte šećer i zakuhajte. Kad voda provre maknite ju sa štednjaka, odlijte malo vode u šalicu. Umiješajte mljevenu kavu i pustite da se malo slegne. Vratite vodu iz šalice i promiješajte. Vratite džezvu na štednjak i pustite da se kava digne, pazeći pri tom da ne iskipi.
Pustite da se slegne nekoliko minuta. Nalijte kavu u 4 šalice. Po želji uz svaku šalicu stavite kocku šećera.

Upamtite; jedna od bitnijih grešaka kod kuhanja kave je dodavanje sastojaka u vrelu vodu, šećer i kava se dodaju u hladnu vodu, a kuhanjem do vrenja postižemo podizanje mljevene kave i stvaranje pjene na vrhu džezve.






2 komentara: