subota, 5. listopada 2013.

(Sretnih) 10 godina Papa's bara!

Posveta Ernestu Hemingwayu u srcu grada


"Samo slijedite srce, zdrav razum i kartu... "


Vraćamo se u davnu 1874.,  kada je na uglu Radićeve ulice i Zrinskog trga izgrađena kuća u kojoj je godinu dana kasnije otvorena Velika Kavana.

1935 godina
Ispred kavane se protegla natkrivena terasa u sjeni kestena, a pred njom su se održavali promenadni koncerti vojnih glazbi.
Mijenjala je vlasnike sve do 1945., kada je nacionalizirana.
Preuređena je 2000. u "Papa's bar", okupljalište uglavnom mlađe publike, danas kultni caffe i najpoznatiji caffe bar u gradu.


2013 godina
Interijer je u potpunosti prožet oku ugodnim retro uređenjem, te je do najmanjih detalja sveden na savršenu harmoniju svjetla i boja koja stvara dojam da se radi o mjestu na kojem je vrijeme stalo u 40-tim godinama prošlog stoljeća. Kombinacija klasičnog i suvremenog uređenja zlatna je sredina koja se ispostavila kao najbolje rješenje privlačno i starijoj i mlađoj publici.


Velika Kavana 1935


Papa's bar 2013 

Odlično raspoređen prostor dijeli se na onaj za pušače u kojemu je ventilacija te na onaj za nepušače koji je odvojen diskretnom staklenom pregradom.U ljetnim je mjesecima vrlo aktualna terasa sa pogledom na park na kojoj možete uživati čak u i hladnijim mjesecima; u prvim redovima do vrata pozicioniran je sustav za grijanje.




 Dostupan je i Wi-Fi, a na svakom stolu će vas dočekati i zapaljena mirisna svijeća.

Ukoliko niste zadovoljni nekim aspektom usluge, u hodniku kraj WC-a nalazi se sandučić u koji možete ubacivati vlastite primjedbe koje će biti uzete u obzir.







Toči se Julius Meinl kava, pripremljena s posebnom pažnjom, kako naglašava vlasnik i osoblje.








Lokal se danas nalazi u vlasništvu Željka Goluže i Predraga Rajakovića, dvojca koji je zalužan za njegovu dobru reputaciju, u razgovoru sa g. Golužom saznali smo nešto više o ideji koja je pokrenula Papa's.


Intervju s vlasnikom


Kako ste se odlučili za pokretanje Papa's-a?

Nas dvojica (vlasnici) smo tu karlovački dečki, živjeli u karlovcu cijeli život i uvijek smo maštali o tome kako bi trebao izgledati nekakav kafić, odnosno nekakvo mjesto gdje bi ljudi dolazili, provodili vrijeme tijekom cijelog dana, da je mjesto i za doć na kavu i za doć sa prijateljima popodne na nekakvo razonodno piće i navečer na zabavu. To nam je bila nekakva vodilja; napraviti lokal takvog tipa. Da istovremeno bude pristupačan i mladima i starima; time smo se vodili. To je način na koji Papa's radi. Od interijera koji je prilagodljiv za sve generacije do muzike koja je nekakva komercijalna, ali pomalo alternativna, nekakav jazz za stariju publiku, da pridobijemo sve dobne skupine.


Mnogi posjetitelji pod najdraže odlike lokala navode odlično uređenje. Odakle inspiracija za interijer ?

Inspiracija je Ernest Hemingway. Kolega je (suvlasnik, Predrag), ja sam se više bavio košarkom, a on je više bio u tom nekakvom razmišljanju kako bi kafić trebao izgledati. Tražili smo nekakav light motiv koji bi bio prepoznatljiv i univerzalan, nešto što bi za Karlovac odgovaralo, što bi razumjeli i mladi i stari, nešto poznato, a opet da ima neku svoju priču, neku težinu, da ima neku povijest jer je on bio nekad putnik. Nama je Hemingway sam po sebi jedna od najdražih osoba, ne samo pisaca. Bio je ratnik i pisac i ljubavnik i lovac i ribolovac i puno toga te se na neki način možemo poistovjetiti s njim...ili želimo poistovjetiti s njim.



Koju dobnu skupinu želite privući ?

Pa sve, od najmlađih do najstarijih. Želimo biti univerzalni što se tiče dobnih skupina, stvoriti ugodno okruženje za sve dobne skupine.

Kako ste se odlučili za posluživanje Julius Meinl kave?

Pa kad smo otvarali lokal, ja i suvlasnik smo išli po Zagrebu i isprobavali kave, pa smo se odlučili za ono što nama najviše paše.


Što je po vama vrhunac ponude Papa's bara ?

Prilagođen je sredini Karlovca takav kakav je, tako da se ne mogu nečime posebno pohvaliti, ili s nečim da je drugačije od nekog drugog. Ja bih rekao da je razlika u tome što kod pripreme kave dajemo jedan poseban trud da bi ona bila što bolja, što stvarno gosti prepoznaju, očito. A drugo, teško mi je istaknuti još nešto. Prilagodili smo se karlovačkoj publici. Na početku smo imali jako puno vrsta piva, međutim, to je sporo prolazilo. Ponuda je u principu ista, tj. slična kao svi drugi. Po tome se ne ističemo. Možda se ističemo po preparaciji kave ali opet, teško je nešto posebno istaknuti. Kada je velika gužva, teško se baviti sa pravljenjem kave tako da možda ne bih mogao tu nešto posebno istaknuti. 


Planirate li u skorijoj budućnosti proširenje posla?

Pa u nekakvim razmišljanjima je ali obzirom na to kakva su danas vremena, vidjet ćemo. 

Papa's u tri riječi?

Relaksacija, zabava, uživanje.






Nema komentara:

Objavi komentar